IMG-LOGO

2025 මැයි මස 02 වන සිකුරාදා


පෙර පාසල් දරුවන්ගේ පෝෂණය වැඩි කරන ආහාර

දරුවකු පෙර පාසල් යාමට පටන් ගත් දා සිට ආහාර ගැනීමට ඇති උනන්දුව වෙනදා මෙන් නොව අඩු මට්ටමක පවතී. පෝෂ්‍යදායී ආහාර වේලක් ඇතැම් දරුවන්ට හීනයක් වන තරමටම ක්ෂණික ආහාර, පැණි රස ආහාර ළමා ලෝකය ගිල ගෙන අවසන්ය. අතට අසුවන ඕනෑම කඩ කෑමකින් බඩගින්න නිවා ගැනීම අද ලෙහෙසිම සහ කඩිනම් විදිහයි.

මේ හේතුව නිසාම දරුවන් පෙරපාසල් වියේ සිටම බර අඩු වීමට, වර්ධනය හීනවී යාම, මතක ශක්තිය අඩු වීම, ප්‍රතිශක්තිය නැති වීමෙන් බෝ වන සහ බෝ නොවන රෝගවලටත් නිරන්තර ගොදුරු වීම වැනි අවදානම් තත්ත්ව රැසකටම නිරාවරණය වේ. නිවසේදී මෙන්ම පෙර පාසලෙදිත් දරුවන්ගේ පෝෂණය ගැන මවුපියන් මීට වඩා අවධානයෙන් පසු විය යුතුය.

දරුවකුගේ ජීවිතයේ මුල් පස් වසර ඉතා ශීඝ්‍ර වර්ධනයක් සිදුවන කාලයයි. ළමා කාලයේ දිවි සුරැකුමට, වර්ධනයට මෙන්ම සංවර්ධනයටද ඉහළ අවදානමක් ඇති කාලයයි. ළමා කාලයේ මුල් අවදියේදී යම් හෙයකින් දරුවකු මන්දපෝෂණයට ගොදුරු වුවහොත් පසුකාලීනව පුද්ගලයකුගේ කායික සහ මානසික සංවර්ධනය අඩු කිරීමටත් හේතු වේ. ඒ අනුව මන්දපෝෂණය ශාරීරික වර්ධනය කෙරෙහි පමණක් නොව බුද්ධිය සහ මනෝ සමාජයීය සංවර්ධනය කෙරෙහිද බලපෑම් දක්වයි.

අවුරුදු 3-5 අතර පෙර පාසල් විය දරුවන්ගේ වර්ධනය හා සංවර්ධනය සිදු වන අතර නව ආහරවලට හුරු වීමත් ආහාර පුරුදු ඇති කර ගන්නා කාලවකවානුවයි. ඔවුන් මේ කාලයේදී ක්‍රියාශීලී බවින් වැඩි අතර පෙර පාසල් පරිසරයට හුරු වෙද්දී කුඩා දරුවන් රැසක්ම එකට ගැවසීමෙන් නිතර රෝග බෝ වීමටද පුළුවන.

එබැවින් මේ සමයේදී මවුපියන් මෙන්ම පෙර පාසල් ගුරුවරුන්ද දරුවන්ගේ පෝෂණය ගැන අවබෝධයෙන් කටයුතු කිරීම වැදගත්ය. දරුවන්ගේ ආහාර වේලෙහි ප්‍රධාන කරුණ නම් එය සමබල විය යුතුය. එනම් ශක්තිය අඩංගු ආහාර වන බත්, බඩඉරිඟු, කුරක්කන් වැනි ධාන්‍ය වර්ගත්, අල,බතල, කොස්,දෙල් වැනි ආහාරත් තෙල් සහිත ආහාරද ඇතුළත් විය යුතුය. එය දරුවාගේ කෑම පිඟානෙන් භාගයක් වීම සෑහේ.

එමෙන්ම ශරීරය වර්ධනය කරන ආහාර වන මාළු,මස්, කිරි,බිත්තර,හාල් මැස්සන් සහ කඩල ,කවුපි, පරිප්පු, වැනි ඇට වර්ගද දරුවාගේ පෝෂණය ඉහළ නංවයි.

එලවළු, පලතුරු,පළා වර්ග ආහාර වේලක අඩංගු විය යුතුම අනෙකුත් වැදගත් කාණ්ඩයයි.ඒවා හැඳින්වෙන්නේ ආරක්ෂක ආහාර නමිනි. මේවා අපේ සිරුරට රෝගවලට ඔරොත්තු දීමේ ශක්තිය ලබා දේ.

මෙකී කාණ්ඩ තුනෙන්ම සමන්විත ප්‍රධාන ආහාර වේල් 03ක්වත් අනිවාර්යෙන්ම දරුවකුට ලබා දිය යුතු අතර ඒ අතරට කෙටි ආහාර වේල් 02ක්වත් අතරමැද ලබා දීම සුදුසුය.

එකම රසකට දිව හුරුවූ පසු දරුවාට ආහාර රුචිය අඩු වීම සාමාන්‍ය කාරණාවකි. එබැවින් මෙම ආහාර විවිධ රසවලට පිළියෙළ කිරීමෙන් අඩු වූ ආහාර රුචිය වර්ධනය කර ගත හැකි වේ. දරුවාව මේ කාලයේදී ස්වාභාවික ආහාරවලට හැකි තරම් හුරු කළ යුතු අතර කෘතිම දෑවලින් බොහෝවිට ඈත් කර තැබීම බතාම වැදගත් වේ.

ආහාර මෙන්ම දරුවකුට අවශ්‍ය දෛනික ජල අවශ්‍යතාවද සැපිරිය යුතුය. ඒ අනුව දිනකට වතුර වීදුරු 4ක් හෝ 5ක් පමණ ලබා දීම වටී. ඒ අතරට ක්‍රීඩා කිරීමට අවකාස ලබා දීමද කළ යුතු දෙයකි. දරුවකුට ලැබෙන මේ නිදහස කායික මානසික සංවර්ධනයට රුකුලකි. එමෙන්ම ආහාර සැකසීමේදීද ප්‍රදේශයේ බහුලව ඇති ආහාර තෝරා ගත යුතු අතර මිලෙන් අඩු ගුණදායී අලුත් එලවළු,නැවුම් පලතුරු,පළා වර්ග දරුවාගේ වර්ධනයට ඉවහල් වන බැව් අවබෝධ කර ගත යුතුය. එසේම දරුවාගේ සෑම ආහාර වේලකටම පසු පලතුරක් කෑමට දිය යුතුය. එය වෙරළු,ජම්බු, පේර,කෙසෙල්,පැපොල්,කාමරංකා වැනි ගෙවත්තෙන් පහසුවෙන් සොයා ගත හැකි ස්වාභාවික පලතුරක් වීම යෝග්‍යය.

එමෙන්ම මේ කාලයේදී දරුවාව එක තැනක හිඳ ආහාර ගැනීමට හුරු කළ යුතු වේ. පෙර පාසල් යන දරුවකුගේ පෝෂණය ගැන අපි විශේෂ අවධානයක් ලබා දිය යුත්තේ මන්දපෝෂණයට ගොදුරු නොවනු පිණිසයි. දැනට අවුරුදු 3-5ට අඩු දරුවන්ගෙන් සියයට 17.3ක්ම වයසට සරිලන උස නැති වීම හෙවත් කුරු වීම ,මිටි වීම හෙවත් කාලික මන්දපෝෂණයෙන්ද සියයට 14.7ක් උසට සරිලන බර නොමැතිවීම වන තීව්‍ර මන්දපෝෂණය නිසාද, සියයට 21ක් වයසට සරිලන බර නැතිවීමෙන්ද සියයට 29ක් විටමින් ‘ඒ‘ ඌනතාවෙන් සහ නිරක්තියෙන් පීඩා විඳිනු ඇත. මේ විතරක් නොව උසට සරිලන බරට වඩා වැඩි බර ඇති දරුවන් ගණනද වැඩිවෙමින් පවතී. එනිසා මෙවැනි ගැටලු රැසකින්ම මිදීමට පෙර පාසල් වියේ සිටම දරුවාගේ පෝෂණය ගැන විමසිලිමත් වීම අත්‍යවශ්‍ය කාරණාවකි.

-සටහන- මාධවී ධර්මරත්න



අදහස් (1)

පෙර පාසල් දරුවන්ගේ පෝෂණය වැඩි කරන ආහාර

රිශිල හංසක Friday, 25 August 2023 01:13 PM

සෑම ළමයෙකුටම පෝෂ්‍යදායී ආහාර ලබාදිය යුතුයි...

:       1       0

ඔබේ අදහස් එවන්න

 

 
 

සුව දිවියට අත්වැලක්

දැන දැන වැරදි කළාම හැදෙන හෘදයාබාධ
2025 ජනවාරි මස 22 3042 2

වයස අවුරුදු 20 - 40 අතර පසුවන තරුණ පිරිස් අතර හෘදයාබාධ වැලඳීමේ ප්‍රවණතාව පසුගිය වසර පහළොව තුළ ඉහළ ගොස් තිබේ. මෙම ප්‍රවණතාව රට පුරාම දක්නට ලැබෙන අතර නාගරික



සිරුරේ ලේ අඩුවෙන ලෙඩේ තැලසීමියාව
2024 ඔක්තෝබර් මස 01 1396 0

වෛද්‍ය ජාත්‍යන්තර තැලසීමියා දිනය මෙම 8 වැනිදාට යෙදී තිබුණා . දැනුවත්භාවය සහ ක්‍රියාවෙන් වළක්වාගත හැකි රෝගයක් වන තැලසීමියාව නම් බරපතළ රෝගී තත්ත්වය ගැන


අම්මලාට ලෙඩ වැඩි වෙන්න ප්‍රධාන හේතුව
2024 අගෝස්තු මස 28 1662 0

ඔබේ අම්මා ඉන්නෙ යහපත් මානසික සෞඛ්‍යයකින්දැයි ඔබ හොයල බලලා තියෙනවද? සමහර විට ඇයගේ සමහර ගති ලක්ෂණ වෙනදාට වඩා වෙනස් වුණත් ‘ඇයි මෙහෙම’ කියල හිතලා තියෙනවද?


පියකරු මුහුණක් - සිතට සතුටක්
2024 මැයි මස 31 1194 0

මෙරට ප්‍රධාන රෝහල් 36 ක මුඛ, හනුක පිළිබඳ ඒකක පිහිටුවා තිබෙන අතර ඒවායේ මෙවනවිටත් විශේෂඥ වෛද්‍යවරු 42 ක් සේවයේ යෙදී සිටිති. තවත් පුහුණුව ලත් වෛද්‍යවරු 22 ක් න


වයස අවු. 40 ට වැඩි නම් ප්‍රෙෂර් බලාගන්න
2024 මැයි මස 06 2364 1

වර්තමානයේ ලොව පුරා අකල් මරණ සඳහා ප්‍රධාන හේතුවක් වී තිබෙන්නේ හෘදය ආශ්‍රිත රෝගයි. මෙම තත්ත්වය දියුණු රටවල මෙන්ම දියුණුවෙමින් පවතින රටවලද දක්නට ලැබෙන ත


මේවාටත් කැමතිවනු ඇති

First Capital සමාගම සමඟ එක් වී ඒකක භාර අරමුදල් ආශ‍්‍රිත ආයෝජනය කර ආකර්ෂණීය ප‍්‍රතිලාභ අත් විඳින්න 2025 අප්‍රේල් මස 29 375 0
First Capital සමාගම සමඟ එක් වී ඒකක භාර අරමුදල් ආශ‍්‍රිත ආයෝජනය කර ආකර්ෂණීය ප‍්‍රතිලාභ අත් විඳින්න

රටක් දියුණු වීමට නම්, ජනතාව තුළ නිවැරදි මුල්‍ය සාක්ෂරතාවක් පැවතීම අනිවාර්ය වේ. එමෙන් ම මුදල් ඉතිරි කිරීම හා ආයෝජනය කිරීම පිළිබඳ දැනුම මෙන් ම අදාළ ක‍්‍ර

HelpAge Sri Lanka ඉදිරිපත් කරන ’Symphony of Hope’  - පෙනීම යළි ලබා දීම වෙනුවෙන් වූ පුණ්‍ය ප්‍රසංගය 23 වැනි දා. 2025 අප්‍රේල් මස 29 98 0
HelpAge Sri Lanka ඉදිරිපත් කරන ’Symphony of Hope’  - පෙනීම යළි ලබා දීම වෙනුවෙන් වූ පුණ්‍ය ප්‍රසංගය 23 වැනි දා.

අසරණභාවයට පත් වැඩිහිටි පුද්ගලයන් ගේ ජීවිතවලට ආලෝකයක් ගෙන දෙන HelpAge Sri Lanka ආයතනය, HelpAge අක්ෂි රෝහල සඳහා අරමුදල් රැස් කිරීමේ අරමුණින් Symphony of Hope නමින් විශේෂ පුණ්‍ය ප

ඩුබායි හි පැවති ගෝලීය නොබෙල් සාම සමුළුවේදී මහාචාර්‍ය මොහාන් මුණසිංහ මහතාට ගෞරවය හිමිවේ 2025 අප්‍රේල් මස 18 1125 0
ඩුබායි හි පැවති ගෝලීය නොබෙල් සාම සමුළුවේදී මහාචාර්‍ය මොහාන් මුණසිංහ මහතාට ගෞරවය හිමිවේ

2007 නොබෙල් සාම ත්‍යාගයේ (උප සභාපති, IPCC) සම-ජයග්‍රාහකයා සහ 2021 බ්ලූ ප්ලැනට් ත්‍යාගලාභී මොහාන් මුණසිංහ මහතා, 2025 අප්‍රේල් 13-14 දිනවල ඩුබායි හි පැවති ගෝලීය නොබෙල් ස

Our Group Site