IMG-LOGO

2025 නොවැම්බර් මස 28 වන සිකුරාදා


කෙඳි ආහාර කෑම රුචිය අඩුකරයි

අප ගන්නා ආහාර වල ඇති කෙඳිති සහිත ආහාර දිරවීමේ දී එමගින් ආහාර රුචිය මර්ධනය කරන ඇසිටේට් නැමැති සංයෝගය නිදහස් කරණු ලබන බව බ්‍රිතාන්‍ය පර්යේෂණයකින් සොයාගෙන ඇත.  යුරෝපියයන් දිනකට ගන්නා කෙඳි සහිත ආහාර ප්‍රමාණය අවුන්ස භාගයකට සීමා කර තිබේ. පර්යේෂකයන් පවසන්නේ ආදි ගල් යුගයේ විසූ අපේ මුතුන් මිත්තන් ආහාරයට කෙඳි ගෙන ඇත්තේ ඒයිනුත් 1/7 ක ප්‍රමාණයක්ය.

මෙම අධ්‍යනයේ ප්‍රධානි ලංඩන්හි ඉම්පීරියල් කොලේජ්හි හි ග්රේ ෆ්‍රොස්ට් පවසන්නේ අපේ එලවලු වලින් මාංශජනක ආහාර සහ කෙඳි අඩු ආහාර නිපදවීටම උදවු වන බවයි.

ආහාරයේ ඇති කෙඳි අන්ත්‍රයේදී ජීර්ණය වු විට  ස්වාභාවික ලෙස ඇසිටේට් නැමැති සංයෝගය මුදා හැරේ. පසුව මේවා මොළය වෙත ගමන් කරණ අතර එහිදී අප ගන්නා ආහාර ප්‍රමාණය නවත්වන ලෙස සංඥාවක් මගින් අපට දැනුම් දෙනු ලබන බව ස්වාභාවික සංනිවේදන සඟරාවේ  වාර්තාවක දක්වා තිබේ. මෙම සොයා ගැනීම හේතුවෙන් ඇසිටේට් අන්තර්ගත පෙති නිපදවීම හෝ සාමාණ්‍ය ප්‍රමාණයට වඩා  ඇසිටේට් වැඩි ප්‍රමාණයක් නිපදෙවන කෙඳිති සහිත සුපිරි ආහාර නිපදවීමට පටන් ගෙන තිබේ.

මෙහි අර්ථය නම් මිනිසුනට ඇසිටේට් මගින් තම ආහාර වේලේ විශාල වෙනස් කම් නොකර ප්‍රතිලාභ ලබා ගත හැකි බවයි. බ්‍රිතාන්‍යයන්ගෙන් ජනගහනයෙන් 2/3ක් පමණ ශරීරයේ බර වැඩිබවින් හෝ සථූලතාවයෙන් යුක්තය. මේ නිසා ස්ථුලතාවය නවත්වා ලීම සඳහා නව ක්‍රමවේදයන් සෙවීම හදිසි අවශ්‍යතාවයක් වි තිබේ. කෙඳි බහුල ආහාර ලෙස පොත්ත සහිත ධාන්‍ය පිටි, නිවුඩු  සහල්, පලතුරු සහ එළවළු, බෝංචි සහ පරිප්පු ප්‍රකටය. මීට ඉහතදී කරණ ලද පර්යේෂණ මගින් පෙන්වා දි ඇත්තේ කෙඳිතිමය ආහාර මගින් පෙනහලු වල ප්‍රදාහ තත්වය අඩුවී ඇදුම රෝගයෙන් ආරක්ෂා කරණ බවයි. තවත් කරුණක් නම් කෙඳි  ආහාර ගැනීමෙන් හෘදයාබාධ සහ ඇතැම් පිළිකා විශේෂයෙන් ගුදමාර්ගයේ පිළිකාවලට ඇති අවදානම අඩුකරණ බවයි.



අදහස් (0)

කෙඳි ආහාර කෑම රුචිය අඩුකරයි

ජගත් සෞදි Thursday, 01 May 2014 08:52 PM

කොහොම කැවත් පරිස්සම් කට නිරෝගී කරයි.(නදී)

:       0       0

අරවින්ද Thursday, 01 May 2014 09:11 AM

මම මේක දැනගත්තේ අදයි (නි)

:       0       0

ධම්ම Thursday, 01 May 2014 12:28 PM

නව වෛද්‍ය සොයා ගැනීම් කියෙව්වාම පිස්සු හැදෙනවා. කන්නේ මොකක්ද නොකන්නේ මොකක්ද කියලා හිතාගන්න බැහැ. හොඳම දේ තමයි අපේ අම්මා අපට කැවු විදියටම දිගටම කන එක. (ස)

:       0       1

නිශාර්ඩ් ප Friday, 02 May 2014 09:21 AM

ආරෝග්‍යා පරමාලභා !!!!(අ)

:       0       0

තබීතා Friday, 02 May 2014 10:52 AM

අපේ රටේ කෑම ඉතා හොඳයි, වස විස පොහොර නැතුව කන්න තිබුනා නම්. (නි)

:       0       0

ඔබේ අදහස් එවන්න

 

 
 

මේවාටත් කැමතිවනු ඇති

ශ‍්‍රී  ලංකා ඉන්ෂුවරන්ස් ලයිෆ්, 2025  SLIM  ජාතික විකුණුම් සම්මාන රාත‍්‍රියේදී  (SLIM National Sales Awards) සම්මානයන්ගෙන් පිදුම් ලබයි. 2025 නොවැම්බර් මස 21 177 1
ශ‍්‍රී ලංකා ඉන්ෂුවරන්ස් ලයිෆ්, 2025 SLIM ජාතික විකුණුම් සම්මාන රාත‍්‍රියේදී (SLIM National Sales Awards) සම්මානයන්ගෙන් පිදුම් ලබයි.

ශ‍්‍රී ලංකා ඉන්ෂුවරන්ස් ලයිෆ් හි විකුණුම් කණ්ඩායම විකුණුම් වෘත්තිකයන් ලෙස විශිෂ්ටත්වය කරා යන ගමනේදී ඔවුන්ගේ උනන්දුව සහ කැපවීම වෙනුවෙන් 2025 ශ‍්‍රී ලංක

ඕනම වෙලාවක - ඕනම තැනක ඉඳන්, මේ අළුත්වෙන කරදරලස් Trend එකට Set වෙන්න. 2025 නොවැම්බර් මස 17 243 0
ඕනම වෙලාවක - ඕනම තැනක ඉඳන්, මේ අළුත්වෙන කරදරලස් Trend එකට Set වෙන්න.

දවසින් දවස අපි හැමෝගෙම ජීවිත හිතාගන්න බැරි තරම් කාර්යබහුල වෙනවා! ඒ busy life එක අස්සේ shopping කරනවා කියන්නේ තවත් ලොකු කාර්‍යභාරයක් නේද? හවසට වැඩ ඇරිලා ගෙදර යන ගම

නොබෙල් ත්‍යාගලාභීන් සමඟ ටියැන්ජින් සමුළුවේදී මහාචාර්ය මොහාන් මුණසිංහ ප්‍රධාන දේශනය පවත්වයි. 2025 නොවැම්බර් මස 04 1120 0
නොබෙල් ත්‍යාගලාභීන් සමඟ ටියැන්ජින් සමුළුවේදී මහාචාර්ය මොහාන් මුණසිංහ ප්‍රධාන දේශනය පවත්වයි.

2021 බ්ලූ ප්ලැනට්(Blue Planet) ත්‍යාගලාභී සහ 2007 සාම නොබෙල් ත්‍යාගයේ සම-ජයග්‍රාහක මහාචාර්ය මොහාන් මුණසිංහ මහතා මෑතකදී 2025 ඔක්තෝබර් 18-21 දිනවල චීනයේ ඉහළ මට්ටමේ ටියැන්

Our Group Site