නාලක සංජීව දහනායක
දියවැඩියා රෝගය වැළැක්වීමට උපකාරී වන නව වී ප්රභේදයක් හඳුන්වා දීමට කෘෂිකර්ම දෙපාර්තමේන්තුව පියවර ගෙන තිබේ.
නිරෝගා නමින් හැඳින්වෙන මෙම වී වර්ගයෙන් සකස් කෙරෙන සහල්වල අඩංගු අවම කාබෝහයිඩ්රේට් නිසාවෙන් රුධිරයේ අඩංගු සීනි ප්රමාණය අවම කර ගැනීමට හැකිවේ.
දියවැඩියා රෝගය සමස්ත ලෝකයටම බරපතල තර්ජනයක් වී ඇති අතර අප රටේ සෑම පුද්ගලයන් සිව් දෙනෙකුගෙන්ම එක් අයකු දියවැඩියා රෝගයෙන් පෙළෙති. එබැවින් මෙම වී වර්ගය ව්යාපාරික මට්ටමින් වගාකර එම සහල් විදේශ රටවලට පවා අපනයන කිරීමට අවශ්ය පියවර ගන්නා බව කෘෂිකර්ම අමාත්ය මහින්ද අමරවීර මහතා කීය.
අම්බලන්තොට වී පර්යේෂණායතනය විසින් මෙම වී වර්ගය සම්බන්ධයෙන් පර්යේෂණ පවත්වා ඇත.
ධර්ම මාර්ගයේ යමින් දේශපාලන සමාජ ආර්ථික වියවුල සමනය කොට ශ්රී ලංකාව නැවත දියුණු රාජ්යයක් ලෙස ලෝකය හමුවේ ඔසවා තැබීමට සියලු දෙනා අදිටන් කර ගනිමු යැයි ජන
වස්කඩුව ඇගළුම් කර්මාන්ත ශාලාවක ස්වයංක්රීයව ක්රියාත්මක වෙමින් තිබූ මුද්රණ යන්ත්රයක හිස ගැටීමෙන් අද අළුයම තරුණයෙකු මියගොස් ඇති බව කළුතර උතුර පොල
ආරක්ෂක අමාත්යාංශයට අනුබද්ධ රක්නා ලංකා ආරක්ෂක සමාගම ඇවන්ගාඩ් සමාගමට බාරදී තිබූ ස්වයංක්රීය හා අර්ධ ස්වයංක්රීය ගිනි අවි 103ක් සහ පතොරම් 28,789 ක් ඒ සමාගම්
පොසොන් පුර පසලොස්වක පොහොය දිනය වෙනුවෙන් ජනාධිපති විශේෂ සමාව යටතේ සිරකරුවන් 440 ට නිදහ හිමිව ඇත.
ඉන්දියාවේ මගී දුම්රිය දෙකක් එකිනෙක හැපී 207 දෙනකු මියගොස් ඇති බවත්, 1000 කට ආසන්න පිරිසක් තුවාල ලබා ඇති බවත් වාර්තා වේ
ලංකාවේ කෘෂිකර්මය දියුණු කිරීම සඳහා ලෝක ප්රකට මයික්රොසොෆ්ට් ආයතනයේ හිමිකරු බිල් ගේට්ස් මහතාගේ බිල්ගේට්ස් පදනම ඉදිරිපත් වී සිටී.
මැයි 23, 2023 - කොළඹ දී. දේශයේ රක්ෂකයා ශ්රී ලංකා ඉන්ෂුවරන්ස් 2022 වසර සඳහා රු. බිලියන 12.47 ක බදුපෙර ලාභයක් සහ රු. බිලියන 41.2 ක ඒකාබද්ධ රක්ෂණ වාරික අදායම් අගයක් වාර්තා
ආබාධිත තත්ත්වයන් හේතුවෙන් වෙනස්ව සැළකීම හා සබැඳි කථිකාවන් වෙනස් කිරීම තුළින් ඒ පිළිබඳව ඇති අපකීර්තිය වෙනස් කිරීම පිණිස Linea Aqua සමාගම හා එක්ව, ආබාධිත පුද්
කොළඹ ඩර්ඩන්ස් රෝහලේ අධ්යාපනික අංශය වන Amrak වෛද්ය විද්යා අධ්යාපන ආයතනය, පසුගියදා ඕස්ට්රේලියාවේ ප්රමුඛතම විශ්ව විද්යාලයක් වන සිඩ්නි තාක්ෂණ
දියවැඩියාව වැළැක්වීමට උදව්වන නව වී ප්රභේදයක්
ajith Monday, 23 July 2018 09:41 AM
දියවැඩියාව අඩුවන්න නම් බත් සහ පිටි අඩුවෙන් කන්න ඕනෑ... එමෙන්ම ව්යායාම අවශ්යයි. කොයි වී වර්ගයත් වැඩි වෙනසක් නැහැ. ඕවා බොරු කතා.
RaveendraMonday, 23 July 2018 10:22 AM
අජිත් මයා වෙත, ඔබගේ අදහස් සමග අපද එකග වන්නෙමු. නමුත් එසේ වී වර්ගයක් සොයාගෙන තිබේනම් අප ඒ පිළිබදව අදාළ නිලදරුවන්ට අපගේ සතුට අවංකව ප්රකාශ කිරීමට කැමැත්තෙමු. තවද අපට එකහෙලා බොරුවක් යයි කීමට ඇති සාධක මොනවාද? ඔබගේ ඒ පිළිබදව ඇති දැනුම් සම්බහාරය කුමක්ද? මොන පදනමක් යටතේ ඔබ මෙය මෝඩ කතාවක් ලෙස පවසන්නද? අප හිතනවා එවැනි ප්රකාශයක් කිරීම එතරම් යෝග්ය නොවන බව. කෙසේ වෙතත් අප නැවත මෙය සොයාගත් සැමටම සුබ පතනවා! අපගේ මම අදහස් වලින් ඔබට යම්කිසි අපහසුතාවයක් ඇතිවුනි නම් අප කණගාටු වන්නෙමු.
MalithTuesday, 24 July 2018 04:29 AM
ඔබතුමා නව සොයා ගැනීම් පිලිබදව අවබෝදය අඩු බව පෙනේ... මෙය GI අගය අවම මට්ටමක පවතින වී ප්රබෙද්යකි. මෙම වර්ගය At 311 ලෙස නම් කර ඇත.. රතු බාස්මති ප්රබේදයකි... ලංකාවේ ප්රථමයෙන් බිහිකල රතු බාස්මති ප්රබේදයකි. මෙහි විශේෂ ගුණයක් වනේ. අනික් සහල් වලට සාපේක්ෂව ශරීරයේ සිනි මට්ටම වැඩි නොකට පලිත්ව පවත්වා ගැනීම.
isurandi Monday, 23 July 2018 10:52 AM
අපේ පැරැන්නන් තුන්වේලටම බත් කෑවේ ඇඟපත හොල්ලල වැඩ කරන නිසා. ඒ නිසා කිසිම ප්රශ්නයක් තිබ්බේ නැහැ ඒ ඇත්තන්ට. දැන් ඉන්න අය තුන්වේලටම බත් ගිලලත් රටේ නැති ලෙඩ. මොකද ඇඟක් පතක් හොලවන්න කැමති නැහැනේ.
adiriTuesday, 24 July 2018 03:54 AM
හාල් වල විෂ නිසා
Somipala Monday, 23 July 2018 01:32 PM
මම නම් කන්නේ සම්බා විතරයි.
sameera Monday, 23 July 2018 02:30 PM
වී වර්ග කීපයක් තියනවා පුදුම විදිහට සීනි ප්රමාණය අඩුවෙන.... අත්දැකීමෙන් කියන්නේ. මේවා බොරු නොවෙයි.
සතයපාල Monday, 23 July 2018 02:54 PM
සහල් වල අඩංගු ප්රධාන සංඝටකය තමයි කාබෝහයිඩ්රේට් හෙවත් පිෂ්ඨය ඊට අමතරව තන්තු ප්රෝටින හා විටමින් වර්ග ඉතා සුළු ප්රමාණ වලින් තියනවා.මේ පිෂ්ඨය ආහාරයට ගත්විට එය ශරිරයේදී ජීරණය වී ග්ලුකෝස් බවට පත්වෙනවා. රුධිරයේ ග්ලුකෝස් ප්රමාණය ඉහළයාම පාලනය කල නොහැකි වූ විට එය දියවැඩියාව ලෙස හඳුන්වනවා. අද ලෝකයේ ජාන තාක්ෂණය ඉතාම දියණුයි. එමගින් ආහාරවල ගුණාත්මක හා ප්රමාණාත්මක වෙනස්කම් කළ හැකියි. ඒ නිසා එමගින් සහල් වල පිෂ්ඨය ප්රමාණය අඩුකර තන්තු හා ප්රෝටීන ප්රමාණය වැඩි කිරීම මගින් දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා සුදුසු සහල් වර්ගයක් පහසුවෙන් නිෂ්පාදනය කළ හැකිවන අතර අජිත් මහතා ඕවා බොරු කතා යයි පැවසුවේ කුමණ පදනමකින්දැයි නොවැටහේ...
nalu Monday, 23 July 2018 04:10 PM
මොකක් කෑවත් සීමාවක් ඇතිව අනුභව කරන ප්රමාණය පාලනය කලොත් මැනවි. දවසකට අඩුම වශයෙන් සැතපුමක් වේගයෙන් ඇව්දොත්, සතියකට බිත්තර තුනක් කෑවොත්, ශරීර ගත සිනි අඩුවෙනවා, සහතිකයි.
Vilbert Tuesday, 24 July 2018 01:28 AM
අනේ මේවා මොන කතාද? මේ තත්වය යටතේ සමහර සහල් දියවැඩියාවට ගුණයි කියන එක විද්යාත්මකව පදනම් රහිතයි. මුන් අැට, පරිප්පු වගේ අාහර වල ප්රෝටීන් 40% ඇති අතර කාබෝහයිඩ්රේට් ඇත්තේ අඩු ප්රමාණයක්. එබැවින් එවැනි අහර දියවැඩියාවට ඉතා හිතකරයි. නිවුඩු සහල් වලත් එතරම් දියවැඩියාවට ගුණයක් නැහැ.