වකුගඩු රෝගයට හේතුවන්නේ අධි ප්රෝටීන් සහිත ආහාර බව පර්යේෂකයන් පිරිසක් විසින් තහවුරු කැරගෙන ඇත. පර්යේෂණය සිදුකළ ස්පාඤ්ඤ විද්යාඥයින් පවසන්නේ අධි ප්රෝටීන් සහිත ආහාර වලින් වකුගඩුවල ගල් හටගැනීමේ රෝගය ද ඉහළ යාමේ අවධානමක් තිබෙන බවයි.
ශරීරයේ පතිවන මුත්රාවල සිට්රේට් ලවණය අඩංගු වීම මිට හේතුවී ඇත. මේ ලවණ කැල්සියම් ලුණු ස්පටික වීම එනම් ගල් බවට පත්වීම වළක්වයි. කැල්සියම් වකුකඩුවල ගල් සෑදීමේ ප්රධාන අමුද්රව්යයයි.
2025 නොවැම්බර් මස 04
107
0
2021 බ්ලූ ප්ලැනට්(Blue Planet) ත්යාගලාභී සහ 2007 සාම නොබෙල් ත්යාගයේ සම-ජයග්රාහක මහාචාර්ය මොහාන් මුණසිංහ මහතා මෑතකදී 2025 ඔක්තෝබර් 18-21 දිනවල චීනයේ ඉහළ මට්ටමේ ටියැන්
2025 ඔක්තෝබර් මස 08
2033
0
හේමාස් සමාගම සිය නවීන තෘතීයික සත්කාර රෝහල ආරම්භ කිරීම පිළිබඳව අද දින තලවතුගොඩ දී නිවේදනය කරනු ලැබීය.
2025 ඔක්තෝබර් මස 01
1566
0
2007 නොබෙල් සාම ත්යාගයේ (උප සභාපති, IPCC) සම-ජයග්රාහකයා සහ 2021 නිල් ග්රහලෝක ත්යාගලාභී මොහාන් මුණසිංහ මහතා, 2025 සැප්තැම්බර් 24 වන දින මුම්බායි හි පැවති ඉහළ මට්ට
වකුගඩු ලෙඩේට හේතු ලැබේ.
ජයමාන්න Saturday, 01 February 2014 02:59 AM
ලංකාවේ වැඩි හරියක් රෝගීන් වෙලා ඉන්නේ අදි ප්රෝටීන් ආහාර කාලද? (නදී)
චාමික Monday, 03 February 2014 07:01 PM
රජින්ද, තක්කාලි වල කාබනේට නැහැ. තක්කාලිවල අඩංගු වෙන්නේ ඔක්සලික් අම්ලය. සිට්රික්, ඇස්කොබික් වැනි අම්ලත් සුළු වශයෙන් අඩංගු වෙනවා. කැල්සියම් ඔක්සලේට් තමයි ස්පටීකරණය වෙලා එක්තරා වර්ගයක මුත්ර ගල් බවට පත්වෙන්නේ. තවත් මුත්ර ගල් වර්ග තිබෙනවා යුරික් අම්ල ගල්, මේවා ප්රධන වශයෙන් ඇතිවෙන්නේ ශරීරය විජලනය වීම නිසා. ස්ට්රුවයිට් වර්ගයේ ගල් ඇතිවීමට ප්රධාන හේතුව විය හැක්කේ මුත්ර අසාධන. සිස්ටීන් වර්ගයේ ගල් ඇතිවන්නේ ජානමය හේතුන් නිසා. අද රජරට වකගඩු රෝගය ලෙස අප හඳුන්වන රෝගය වකුගඩු ක්රියාකාරීත්වය ඇනහිටීම මිසක් වකුගඩු ගල් ඇතිවීම නොවෙයි.(අ)
කුමාර Friday, 07 February 2014 02:37 PM
අවධානය වෙන අතකට යොමු කිරීමට මෙවැනි ප්රචාර කෘෂි රසායන වෙළෙන්ඳන් විසින් ගෙනයනවා . ව්කුගඩුවේ ගල් ඇතිවීම වකුගඩු රෝග වලින් එකක් පමණි .රජරට ඇතිවී තිබෙන වකුගඩු රෝග වසංගතය කෘෂි රසායන නිසා සිදුවූ දෙයක් බව සොයාගෙන තිබෙනවා .(දී)
ජයතිලක Saturday, 01 February 2014 06:17 AM
ඒක නම් ඇත්ත.පොලොන්නරුව පැත්තේ ජනතාවගේ වකුගඩු රෝගයට හේතුව කන පෝෂදායක කෑමවල අධික ලෙස ප්රෝටීන් අඩංගු වීම. එහෙම නැතුව බොන වතුර වල කෘමිනාශක විස අඩංගු වීම නොවෙයි. (නදී)
නුවන් Saturday, 01 February 2014 08:42 AM
ඕක අපේ රටේ වකුගඩු රෝගෙට හේතු කාරකයක් නෙමේ.මොකද ප්රෝටීන් තියෙන කෑම කන්න මිනිස්සු ලග සල්ලි නැහැ .අපේ දේසපාලකයන්ට පින් සිද්ද වෙන්න. (දී)
බංඩාර Sunday, 02 February 2014 11:55 AM
ශරීරයට වතුර ඉතාම අවශ්ය දෙයක්. දිනකට පිරිසිදු වතුර බෝතල හයක් බොනවා නම් ශරීරය නිරෝගිව තබගන්න පුළුවනි.(නදී)
මහී Saturday, 01 February 2014 09:33 AM
ඒ එහෙ වෙන්න ඇති රජරට අධි ප්රෝටීන් කොහෙන්ද අපිට හැමදාම එල්වලුයි බතුයි මෙහෙ වකුගඩු අසනීපෙට එකම හේතුව වතුර (දී)
චාමික Saturday, 01 February 2014 09:57 AM
පරස්පර විරෝධී අදහස් දෙකක් ලියල තිබෙන්නේ. පරවර්තනයේදී පටලාගෙන වගේ. මේ තිබෙන්නේ හරි ලිපිය http://www.kidney.org/atoz/pdf/diabetes.pdf (දී)
තිස්ස සේනානායක Friday, 07 February 2014 05:41 PM
එක්තරා මෝල්ට් වර්ගයක් ආහාරයට ගන්නා විට මගේ වකුගඩු වල තත්වය පහල බසින බව මට තේරුම් ගියා. මට තේරුම් ගියා ප්රෝටීන් අසාත්මික තාවයක් නිසා එය වෙන බව. ඊට පසු එම මෝල්ට් වර්ගය ගැනීම අත හරිය විට වකුගඩු නැවත මුල් තත්වයට පත්වුනා. (දී)
උත්තරා Sunday, 02 February 2014 04:00 PM
ලංකාව සම්බන්ද කර ගත්තේ කුඩා මේ නිව්ස් එකට? අය්යෝ සල්ලි (අ)
සත්යයා Tuesday, 04 February 2014 07:47 AM
චාමික වැනි සැබෑ උගතුන්ට ජාතියේ ප්රණාමය. (නදී)
නැනී Tuesday, 04 February 2014 09:59 AM
ඒවා එහෙ , මෙහෙ පිරිසිදු වතුර නැති කම නිසයි මෙහෙම වෙන්නේ.(නදී)
චන්ද්රා Thursday, 06 February 2014 06:09 AM
වැව් මාලුවල මුහුදු මාළුවලට වැඩ ප්රෝටීන් අදිකලු. සමහරු තුන් වේලටම වැව් මාලු කනවා වැඩිපුරත් එක්ක. මුහුදු මාළු කන පළාත්වල උදේට මාළු කන්නේ නැති තරම්.. ඉතුරු වේල් දෙකට එක වේලකට කෑලි දෙකකට වැඩිය කන්නේ නැහැ. ඔය පළාත්වල ජලය බාජනවල තට්ටු බැඳෙනවා .ප්රදානම හේතුව ජලය. ජලයට කෘමිනාශක එක් වෙලා තියෙන්නේ.(නධී)
පෙරේරා Thursday, 06 February 2014 09:06 AM
ලංකාවෙ තියෙන වගුගඩු ලෙඩෙයි වකුගඩු වල ගල් හැදෙන එකයි දෙකක් නේද?
පියල් Friday, 07 February 2014 11:14 PM
මෙතන වෙන පැත්තකට හරවන්න හදනවා වගේ (දී)
මිහිරංග Friday, 07 February 2014 11:14 PM
අනුරාධපුර පැත්තේ මේක හොදටම තියෙනවා ඒ පැත්තේ වතුර බොන්නම බැහැ (දී)
දිලානි Friday, 07 February 2014 11:14 PM
වෙන හේතුවක් නම් මම දන්නේ නැහැ වතුර තමයි එකම හේතුව (දී)
ප්රසංග Friday, 07 February 2014 11:14 PM
වකුගඩුවල රෝග ඇතිවන්නේ ජලය දුෂණය නීසා (දී)
අනුර Monday, 03 February 2014 03:21 PM
වකුගඩු රෝග වලට හේතුව ප්රෝටීන් නම් ඒක ඉස්සරවෙලා හැදෙන්න ඕනේ කොළඹ මිනිස්සුන්ටනේ. රජරට මිනිස්සුන්ට ප්රෝටීන් තියා කාබෝහයිඩේට් ටිකවත් බඩට දාගන්න විදිහක් නැතුව දහදුක් විඳිනවා.(නදී)
ආරියසේන Saturday, 01 February 2014 09:56 PM
වෛද්ය විද්යාව අනුව නම් එය ඇත්ත වෙන්න පුළුවන්.එහෙම නම් ඒ පළාත් වල ජීවත්වන මිනිසුන් එදිනෙදා ගන්න අහාර වල අඩංගු වෙන්නේ මොනවාදැයි සොයාබැලිය යුතුයි. (නි)
සිසිර Saturday, 01 February 2014 10:40 PM
විද්යාත්මක හේතු ගැන අපි කවුරුත් අවධානය යොමු කළ යුතුයි. (නි)
කේශර Saturday, 01 February 2014 12:22 AM
වෙන මොකුත් නොවෙය් වතුර පමණමයි හේතුව (දී)
වනෝද් Saturday, 01 February 2014 12:22 AM
රජින්ද ඔබට ගොඩාක් පින් නොදන්න දෙයක් කියා දුන්නාට (දී)
රජින්ද Saturday, 01 February 2014 12:22 AM
ඉස්සර ඉදන් අපේ ගෙවල් වල හාල්මැස්සෝ හොද්දක් එහෙම හදනකොට තක්කාලි නොදාන හේතුවත් මීට සමානයි එහෙනම්. තක්කාලි වල තියෙන කාබනේට හාල්මැස්සන්ගේ තියෙන කැල්සියම් එක්ක කැල්සියම් කාබනේට් කියන ස්පටිඛ විශේෂය සාදන හේතුවෙන් මුත්රාවල ගල් හට ගන්නවා. (දී)
ඇන්ටන් Sunday, 02 February 2014 10:45 PM
අපේ රජරට වැසියන්ට කවදද අධි ප්රෝටීන් අහාර ලැබුණේ මේක තනිකරම විස වතුර නිසා වුන දෙයක් (දිල්)