බොහෝවිට ආහරවල රසය වැඩි කිරීම සඳහා ලුණු අත්යවශ්යවේ. ඇතමකු ලුණු මඳ පමණ ආහාරයට එකතු කර ගනිද්දී තවත් කෙනකු ලුණු වැඩිපුර භාවිත කරන අයුරු දැකිය හැකියි.
ලුණු අඩු වීමත් වැඩි වීමත් අපට අහිතකර ප්රතිඵල ගෙනදෙන බව ඔබ දන්නවාද? මේ ඒ පිළිබඳ දැනුම්වත් කිරීමකි.
සිරුරට ලුණු අවශ්ය ඇයි?
ඇඟට සෝඩියම්වල අවශ්යතාවක් පවතින අතර එකී සංඝටකය නොමැතිව ජීවත් විය නොහැකිය. ස්නායු ආවේග සම්ප්රේෂණයට සේම හෘදයේ සහ රුධිර නාලවල පැවැත්මටද අවැසි සංඝටකයකි. එහෙත් දෛනිකව ලුණු අවශ්ය කෙරෙන නියමිත ප්රමාණයක් ඇත. එය වැඩිහිටියකු උදෙසා දවසකට ග්රෑම් 05ක් තරම් සුළු ප්රමාණයකි. එනම් කපාපු තේ හැන්දකි.
ලුණු අඩුවෙන් එකතු කිරීමේ ඵල විපාක
ඇතැමෙකු ආහාරවල අධිකව සංතෘප්ත මේදය අඩංගුව තිබියදීම ලුණු එක්කහසු කර ගනී. ඒ ප්රමාණය නිසි පරිමාව තෙක් අඩු කර ගත හැකි නම් ශරීර බර අඩු කර ගත හැකියි. හෘදයාබාධවලින් වැලකිය හැකියි. ආඝාතය, දියවැඩියාව, නිදන්ගත වකුගඩු අමාරු ,පිළිකා වැනි රෝගී තත්ත්ව ආදියෙන් වැලකිය හැකියි.
ලුණු වැඩි වීමේ අහිතකර බලපෑම්
සිරුර නියමිත ලුණු ප්රතිශතය ඉක්මවා ගොස් ඇති බව දනවන ඉඟි කිහිපයකි. මාංශ පේශීවල කැක්කුම, ඔක්කාරය, කරකැවිල්ල, කල් යද්දී කෝමා තත්ත්වයට වුවද පත්විය හැකිය.
ලුණු අඩු කිරීමේ ක්රම
"Processed Food” වැනි කල්තබා ගන්නා ආහාරවල කොහොමත් ලුණු ප්රතිශතය අධික වේ. එවැනි ආහාර අවම කිරීම හෝ මඟ හැර යාම සුදුසුවේ. බීම වර්ග සැකසීමේදීද රසය වැඩි කරනු වස් ලුණු අධිකව යෙදීම දැකිය හැකියි. එසේම ආහාර ගැඹුරු තෙලේ බදින විටත් තෙල් යොදා තෙම්පරාදු කිරීමෙදිත් ලුණු වැඩිපුර එක් කර ගැනේ. එවැනි අවස්ථාවලදී ලුණු මඳ ප්රමාණයට එකතු කර ගැනීමට මතක තබා ගන්න.
තවද එකවර සම්පූර්ණයෙන්ම ලුණු භාවිතයෙන් ඉවත් වීමද, අඩු කිරීමද සුදුසු නොවේ. එවිට රුධිරයේ සෝඩියම් අධිකව පහළ ගොස් ඔබ රෝගී වීමට ඉඩ ඇත.
ගුණාත්මක නොවන ආහාර භාවිතයෙන් ඉවත් වීම, කරකළ ආහාර ,බයිට්ස් වර්ග වැනි තෙල් අධිකව යොදමින් සැකසූ ආහාර දිගුකල් භාවිතය අත් හැරීම සෞඛ්ය සම්පන්න ජීවන රටාවකට මඟ පාදයි. සිරුරට ලුණු අඩු බව අඟවන සංඥාද ඇත. වමනය , ඔක්කාරය, ඔලුව කරකැවිල්ල, මස් පිඩු පෙරළීම,සිහි මඳ ගතිය සඳහන් කළ හැකිය. එබැවින් ලුණු අඩු කරනවා නම් එය තරම දැනගෙන කිරීම නුවණට හුරුය.
-සටහන- මාධවී ධර්මරත්න
ටීනියා දිලීර ආසාදනය රට පුරා වේගයෙන් ව්යාප්තවෙමින් තිබෙනවා. හිතුමතේ ඔසුහල්වලින් ඖෂධ වර්ග රැගෙන ආලේප කිරීමට වැඩිදෙනා පුරුදුවීම හේතුවෙන් ටීනියා මර්ද
පිළිකා රෝගය කලින් කඳුනා ගනීමෙන් නිට්ටාවටම වුව සුව කරගත හැකි රෝගයකි.. එහෙත් නොසැලකිලිමත්කමෙන් හෝ නොදැනුවත්බවින් සිටියහොත් එසේ සුව කරගත හැකි අවස්ථා මග
පුද්ගලයකු කායිකව හෝ මානසිකව රෝගී වූ විට හොඳම විසඳුම නිසි ප්රතිකාරයක් සඳහා යොමුවීමයි. එහෙත් ඖෂධ ප්රතිකාර ගත් පමණින්ම රෝගයක් සුවවෙන්නෙ නැහැ. ඒ සඳහා තව
මෙරට ලාඳුරු රෝගීන් සොයාගැනීම ඉහළ ගොස් තිබේ. පසුගිය වසරේ ලාඳුරු රෝගින් 1500කට අධික සංඛ්යාවක් අලුතින් වාර්තා වී තිබෙන අතර එයින් 173 දෙනෙකු පාසල් දරුවන් ය.
අලුත උපන් බිළිඳාගේ පූර්ණ පෝෂණයට අවශ්යය වන එකම ආහාර වේල වන්නේ මව්කිරි ය. එම නිසා දරුවාගේ වැඩීමට, බුද්ධිවර්ධනයට හා ප්රතිශක්තිකරණය සඳහා මුල් මාස හය නිව
පසුගිය කාලයේ පැතිර ගිය ඔමික්රෝන් රෝගයේ ම අනු ප්රභේදයක් වන න්භග 1 ප්රභේදය මේ වනවිට ලෝකය පුරාම ඉතා ශීඝ්රයෙන් පැතිර යමින් තිබේ. එම රෝගය මෙරටටත් පැමිණ
ස්වභාවික ශාකසාර අඩංගු ආයුර්වේදයේ විශිෂ්ඨත්වය රැඳි personal care සහ රූපලාවණ්ය නිෂ්පාදන පෙළක් සමග ලොව පුරා ජනතා විශ්වාසයට පාත්ර වූ දැවැන්ත සමාගමක් වන Himalaya Wellness
ආදරය යනු සියලු සීමාවන් ඉක්මවා යන විශ්වීය සංකල්පයකී. එයට හදවත් එකතු කිරීමේ අසීමිත බලයක් ඇත.සැබෑ ප්රේමයක් නිරන්තරයෙන් සියුම් ලෙස අප ආත්මයන් ස්පර්ෂ කරම
ශ්රී ලංකා ප්රමිති ආයතනය (SLSI) විසින් සංවිධානය කරන ලද, ශ්රී ලංකා ජාතික තත්ත්ව සම්මාන උළෙල (SLNQA) 2022 හි ඉහළ ගුණාත්මකභාවය වෙනුවෙන් වූ කැපවීම ඇගයෙමින් හලාල් ප්
නිසි පමණට ලුණු යොදමු